Parodontologie Prolident

Mulți oameni cred că este normal dacă gingiile lor sangereaza la periaj.
Peste jumatate din adulti au sangerare la periaj.
Umflarea și sângerarea gingiilor sunt semne timpurii că gingiile sunt infectate cu bacterii sau ca exista o deficienta de igiena dentara.

Boala Parodontala Cluj

Boala parodontala este infecția structurilor din jurul dinților, care includ gingiile, ligamentul parodontal și osul alveolar. În stadiul incipient al bolii parodontale – gingivita – infecția afectează doar gingiile. În formele mai severe ale bolii, toate țesuturile sunt implicate. Acum este bine acceptat faptul că diferite tipuri de bacterii din placa dentară sunt cauza acestei boli. Tratează prodontoza în Cluj, la clinica Prolident.

Programeaza consultatia gratuita

Parodontoza Cluj

În ultimii ani, boala gingiilor a fost legată de o serie de alte probleme de sănătate.
Exista acum legaturi stabilite intre boala gingiilor si:

  • Ateroscleroza si bolile cardiace – Boala guma poate creste riscul de artere inflamate si boli de inima, desi extinderea acestei conexiuni este neclara. De asemenea, se stie că agravează bolile cardiace existente.
  • Accident vascular cerebral – Boala parodontala poate crește riscul de accident vascular cerebral cauzat de arterele blocate.
  • Diabetul zaharat – Persoanele cu diabet zaharat și boala parodontală ar putea avea mai multe șanse de a-și controla glicemia decât diabetul cu gingii sănătoase.
  • Boala respiratorie – Boala parodontala poate provoca infecții pulmonare și agrava afecțiunile pulmonare existente atunci când bacteriile din gură ajung la plămâni.

Ce cauzează boala parodontală?

Boala parodontală este cauzată de bacteriile din placa dentară, substanța lipicioasă care se formează pe dinți dvs. la câteva ore după ce ați efectuat igiena dentara. Interesant este că răspunsul organismului la infecția bacteriană provoacă cele mai multe probleme. Într-un efort de a elimina bacteriile, celulele sistemului imunitar eliberează substanțe care provoacă inflamarea și distrugerea gingiilor, a ligamentului parodontal sau a osului alveolar.
Acest lucru duce la gingii umflate, sângerând, semne de gingivită (cel mai timpuriu stadiu al bolii parodontale) și slăbirea dinților, un semn de parodontită severă (stadiul avansat al bolii). Practica unei bune igiene orale și vizitarea regulată a medicului dentist (aproximativ o dată la șase luni sau mai des, dacă aveți boală gingivală) poate preveni boala parodontală.

tratament parodontoza
parodontoze cauze cluj

Periajul zilnic și folosirea aței dentare, atunci când este făcută corect, ajută la îndepărtarea majorității plăcii din dinți. Curățările profesionale de către dentistul dvs. sau igienistul dentar vor menține placa sub control în locuri care sunt mai greu pentru o periuță de dinți sau ața pentru a ajunge. Dacă igiena orala sau vizitele dentare devin neregulate, placa se acumulează pe dinți și, eventual, se extinde sub linia gingiilor. Acolo, bacteriile sunt protejate deoarece periuța de dinți nu le poate atinge. Dozarea bună poate ajuta dislocarea plăcii; dar dacă nu este eliminată, bacteriile vor continua să se înmulțească, provocând o infecție mai gravă.

Acumularea plăcii sub gingia conduce la inflamarea gingiilor. Pe măsură ce țesuturile gingivale devin mai umflate, se detașează de dintele care formează un spațiu sau „buzunar” între dinte și gingii. Într-un efect de bulgăre de zăpadă, buzunarele încurajează acumularea de plăci suplimentare, deoarece devine mai dificilă îndepărtarea plăcii. Dacă este lăsat netratat, răspunsul inflamator la bacteriile plăcii se poate răspândi în ligamentul parodontal și în osul alveolar, determinând distrugerea acestor structuri. O altă problemă este că, dacă placa este îngăduită să se acumuleze pe dinți, în timp ea devine calcificată sau întărită și se transformă în calcul (denumit în mod obișnuit tartru). Deoarece calculul este mai dur decât smalțul dinți sau cimentul (un strat care acoperă rădăcina dentară), se adaugă și mai multă placă, continuând această spirală descendentă. Folosirea unei pastă de dinți pentru controlul tartrului poate ajuta la încetinirea acumulării de calcul în jurul dinților, dar nu poate afecta tartrul care sa format deja sub linia gingiilor.

infectie gingie
Inainte Dupa

Riscuri și prevenție

Deși acumularea de plăci bacteriene este cauza principală a bolii parodontale, pot contribui și câțiva alți factori, inclusiv alte boli, medicamente și obiceiuri orale. Acestia sunt factori care pot creste riscul de afectiuni ale gingiilor sau o pot face mai rau odata ce infectia a intrat.
Genetica – pana la 30% din populatie poate avea o susceptibilitate genetica la boala parodontala. Având o susceptibilitate genetică, totuși, nu înseamnă că boala gingiilor este inevitabilă. Chiar și persoanele care sunt extrem de predispuse la boala parodontală pot preveni sau controla boala cu o bună îngrijire orală.

Fumatul si consumul de tutun

Fumatul creste riscul de boala parodontala si cu cat mai mult si mai mult unul fumeaza, cu atat riscul este mai mare. Dacă boala parodontală este prezentă, fumatul o face mai severă. Fumatul este cauza principală a bolii parodontale care este rezistentă la tratament. Fumătorii tind să colecteze mai mult tartru pe dinți, să dezvolte pungi parodontale mai profunde odată ce au boală gingivală și sunt susceptibile de a pierde mai mult os în timp ce boala progresează. Spre deosebire de mulți alți factori care afectează sănătatea gingiilor, aveți controlul asupra acesteia. Renunțarea la fumat poate juca un rol major în aducerea bolii parodontale sub control.

Dinti fumator
Aparat Ortodontic Cluj

Dinții inghesuiti

Orice poate face mai dificilă perierea sau atașarea dinților dvs. este de natură să sporească formarea plăcilor și tartrului deasupra și dedesubtul gingiei, ceea ce crește șansa de a dezvolta boli de gingii. Dentiștii vă pot arăta cele mai bune modalități de a vă curăța dinții, în special în situații greu de curățat. Și dacă dinții supraaglomerați sau strâmbați reprezintă o problemă, medicul dentist ar putea recomanda tratament ortodontic pentru a vă alinia zâmbetul și pentru a vă oferi o șansă mai bună de prevenire a bolilor parodontale si a va oferi premise pentru o igiena dentara cat mai eficienta.

Scarsnitul dintilor, Bruxism

Aceste obiceiuri nu vor provoca boala parodontală, dar pot duce la o boală mai severă dacă există deja o inflamație. Forța excesivă exercitată asupra dinților prin aceste obiceiuri pare să accelereze distrugerea ligamentului parodontal și a osului. În multe cazuri, pacienții pot învăța să oprească acest obicei. Dacă aceste eforturi nu funcționează, medicul dentist poate crea un aparat personalizat de protecție (numit uneori un gutiera de protecție ocluzală) care ajută la reducerea presiunii pe dinți.
Control stomatologic min
Control stomatologic parodontoza Prolident min

Stresul

Stresul poate agrava boala parodontală și face mai dificil tratamentul. Stresul slăbește sistemul imunitar al organismului, ceea ce face mai greu pentru corpul tău să lupte împotriva infecției, inclusiv a bolii parodontale. Fluctuante hormoni – Ori de câte ori hormonii fluctuează în organism, modificări pot apărea în gură. Pubertatea și sarcina pot crește temporar riscul și severitatea bolii gingivale, așa cum se poate menopauza.

Medicamente

Mai multe tipuri de medicamente pot provoca gură uscată sau xerostomie, inclusiv antidepresive, diuretice și medicamente pentru hipertensiune arterială. Fără protecția unor cantități adecvate de saliva, placa este mai probabil să se formeze. Alte medicamente pot determina mărirea gingiilor, ceea ce, la rândul lor, îi face mai multe șanse să placheze. Aceste medicamente includ fenitoină, utilizate pentru controlul convulsiilor; ciclosporina, utilizată pentru suprimarea sistemului imunitar; și nifedipină și alte blocante ale canalelor de calciu utilizate pentru tratamentul anginei pectorale sau a aritmiilor cardiace.
Control stomatologic Prolident min
Detartraj prolident min

Boli

Deși mecanismele exacte nu sunt înțelese în totalitate, anumite boli măresc sensibilitatea la boli parodontale. De exemplu, persoanele cu diabet zaharat au mai multe șanse de a suferi de parodontopatie, decât persoanele fără diabet și este probabil să fie mai gravă. Alte afecțiuni, cum ar fi leucemia, boala inflamatorie intestinală și infecția cu HIV, pot, de asemenea, să crească riscul. Având una dintre aceste boli, va face mai dificil de controlat boala parodontală, dar un parodontolog bun sau medic dentist care este conștient de riscurile și dificultățile suplimentare ar trebui să poată să ofere tipul de îndrumare necesar pentru menținerea sănătății parodontale.

Alimentație precara

Nutriția este importantă pentru sănătatea generală bună, incluzând un sistem imunitar de lucru și gingiile și gurile sănătoase.
Periaj Profesional Prolident min
Scroll to Top